Gün Haber

Lutenitsa sosu tarifi, nasıl yapılır?

Balkanlar'da, özellikle Bulgaristan'da sonbahara girerken hazırlanıyor bu sos. Tüm kış boyunca afiyetle tüketiliyor.
ABONE OL
Abone Ol
Lutenitsa sosu tarifi, nasıl yapılır?
Haberler / YEMEK
2 Eylül 2022 Cuma 15:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Orijinal tarif, ''chubritsa'' denilen bir ot içeriyor. Elinizde bu ot yoksa üzülmeyin. Sosu tatlandırmak için yerel baharatlarımızdan destek almamız gayet mümkün. Küçük bir sır verelim. Sadece kahvaltılarda değil, kırmızı et, tavuk ve makarna sosu hatta pizza sosu olarak bile kullanabilirsiniz.

Malzemeler

  • 7 adet kapya biber
  • 3 adet orta boy patlıcan
  • 8 adet büyük boy domates
  • 2 adet havuç
  • 4 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı (silme) şeker
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Nasıl yapılır?

Biberleri ve patlıcanları 220 derece fırında 25-30 dakika pişirin.

Fırından çıktıktan sonra kabuklarından rahatça ayrılabilmeleri için bir kabın içine alın ve streç film ile kapatarak 10 dakika bekletin. Yıkanmış domateslerin ve havuçların kabuklarını soyun ve beraber rondodan püre haline gelene kadar geçirin. Rondonuz yoksa rendeleyin. Büyükçe bir tencerenin içine rondodan geçirdiğiniz havuç ve domates karışımını ekleyip suyunu çekene dek pişirin. Biraz piştikten sonra içerisine ezilmiş sarımsakları ekleyin. Ağır ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakın. İyice terleyen biber ve patlıcanlarınızın kabuklarını soyun. Çekirdekli kısımlarını çıkarın. Rondodan geçirin. Rondodan geçirdiğiniz biber ve patlıcanları tencereye ilave edin. Üzerine tuz, karabiber ve şekerini ilave edip, kısık ateşte suyunu çektirerek pişirmeye devam edin.

İyice kıvam aldığında sirke ve zeytinyağını ilave edip 10 dakika daha pişirin.

Ocaktan alıp, ilk sıcaklığı geçtikten sonra kavanozun içine alın ve ağzını sıkıca kapatıp muhafaza edin. Afiyet olsun.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber