Gün Haber

Otomotiv uyarısı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), AB ile Güney Kore arasında imzalan serbest ticaret anlaşmasının her iki tarafa fayda sağlarken, Türkiye otomotiv sektörünü olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
ABONE OL
Abone Ol
Otomotiv uyarısı
Haberler / Ekonomi
15 Şubat 2011 Salı 11:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TEPAV’ın “AB-G.Kore Serbest Ticaret Anlaşması Türkiye Otomotiv Sektörü İçin Bir Tehdit mi?” başlıklı Politika Notu yayımlandı. Not’ta AB’nin yeni dış ticaret politikasının, Hindistan, G.Kore ve ASEAN ülkeleri (Endonezya, Malezya, Singapur, Tayland, Filipinler, Vietnam, Kamboçya, Laos, Myanmar ve Brunei Darusselam) ile serbest ticaret anlaşması (STA) yapılmasını da içerdiği hatırlatılarak, “AB’nin G.Kore ile imzaladığı STA, bu yeni politikanın ilk adımıdır. Temmuz 2011’de geçici uygulamasına başlanacak olan bu anlaşma, AB’nin en kapsamlı STA’sı olmakla birlikte bir Asya ülkesiyle imzaladığı ilk STA olma özelliğini de taşımaktadır” denildi. AB-G.Kore STA’sı neticesinde her iki tarafın milli gelirlerinde, toplam ihracatlarında ve istihdamlarında, bir artış beklendiği ifade edilen değerlendirmeye şu ifadeler kullanıldı:
“Bu politika notunda, AB ve G.Kore arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının, Türkiye’deki otomotiv sektörü için çıkarımları karşılaştırmalı üstünlük endeksi kullanılarak incelenmiştir. Sonuçlar, imzalanan STA’nın Türkiye otomotiv sektörü ihracatının yüzde 15.8’ini yapan iki alt sektörü olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir.
AB’nin ticari açılımı G.Kore ile sınırlı kalmayacaktır. ‘Küresel Avrupa’ vizyonu çerçevesinde AB’nin Çin ve Hindistan ile de STA imzalaması otomotiv sektörümüzü çok daha olumsuz etkileyecektir. Türkiye, oluşturacağı dış ticaret politikasında bu gelişmeleri de dikkate almalıdır.”

-POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ-

Politika Notu’nda olumsuz gelişmelerin engellenebilmesi için alınması gereken önlemlere de değinildi. Sektör bazında sınırların kalktığı bir dünyada otomotiv sektörümüzün küresel arz zincirindeki yerini daha da sağlamlaştırması gerektiğine dikkat çekilen Not’a şu noktalara değinildi:
“Taşıma harcamalarının, kar marjı giderek daralan sektördeki en önemli maliyet kalemlerinden biri olduğu düşünüldüğünde, lojistik alt ve üstyapısının geliştirilerek tedarik zincirinin verimliliğinin arttırılması öncelikli bir politika olarak değerlendirilmelidir. Daha geniş bir perspektifle STA’ların ekonominin genelindeki olumsuz etkilerini azaltmak için uluslararası platformda da politikalar üretilmelidir. Türkiye AB’nin Ortak Ticaret Politikasını ve bu kapsamda üçüncü ülkelerle akdettiği tercihli anlaşmaları üstlenme yükümlülüğü çerçevesinde ticaret anlaşması yaptığı ülkelerin sayısını zaman içinde arttırmıştır. Ancak Türkiye söz konusu ülkelerle anlaşma yapmadan evvel karşılıklı yararın tesis edildiğine tamamen kani olmalıdır. Ayrıca Türkiye AB’nin akdettiği bir serbest ticaret anlaşmasından ciddi zarar göreceğini düşünüyorsa, Gümrük Birliği’nin işleyişini düzenleyen 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı uyarınca telafi edici vergi uygulayabileceği gibi daha geniş kapsamlı önlemler de alabilir.”
Not’ta ayrıca, Türkiye’nin bu tür anlaşmalardan nasıl etkileneceğini öngörebilmek ve bu öngörüler doğrultusunda politikalar üretebilmek için etki analizleri yapılması gereğine dikkat çekilerek, “Bu etki analizlerinin anlaşmalar yürürlüğe girmeden yapılması da ayrı bir önem taşımaktadır” denildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber