Gün Haber

Tarihi Rize Kavurması

Özellikle Rize bölgesine münhasır olan bu yemeğin tarihi 1900’lü yıllara dayanır. Rize’de yerleşen halkın geçimini hayvancılık üzerine kurmasının ardından eti kışın besin değerini kaybetmeden tüketmek için kavurmasıyla ortaya çıkmıştır.
ABONE OL
Abone Ol
Tarihi Rize Kavurması
Haberler / YEMEK
24 Haziran 2021 Perşembe 16:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen tarihi Rize kavurması, adından da anlaşılacağı üzere Rize’ye özgü bir kavurma çeşididir. Tescilenmenin ardından 15 Ekim 2019 tarihinde coğrafi işaret belgesi alan Rize kavurmasının kendine has bir lezzeti vardır.

Rize kavurması için tercih edilen etlerin, büyük ve küçükbaş hayvanın en kemiksiz ve yağlı bölgesinden alınır. Rize kavurmasına esas lezzetini veren bakır kaplarda yapılıyor olmasıdır. Yörenin adetlerine uygun olması için odun ateşinde ve büyük bakır kaplarda pişirilen Rize kavurmasının, lezzeti dillere destandır. Bu yiyeceğin istenilen lezzette olması için odun ateşinde pişirilmesi önemli hususlar arasındadır. Kömür ve benzer ateşlerde pişirilen kavurmanın eti sert ve gerekli lezzette olmaz. Etin kavrulmasının ardından üzerini geçmeyecek şekilde su eklenir ve uygun miktarda tuz ilave edilir. Ardından bakır kabın kapağı kapatılarak et dinlenmeye bırakılır. Yörenin yüksek yaylalarında kurbanlık olarak yetiştirilen hayvanların taze otlarla beslenmesi sayesinde hayvanın etinin lezzeti çok daha yüksek olur. Hayvanların beslenme şekli etin lezzetli oluşuyla doğrudan alakalıdır. Bu sebeple töresel Rize kavurması için yaylalarda bakılan hayvanların eti tercih edilmelidir. Tarihi Rize kavurmasını yapmak için ilk olarak hayvanın iç yağı bakır kabın altına doğranır. Ardından yağın üzerine orta boylarda küp şeklinde doğranmış etler eklenir. Etlerin kavrulması sırasında su eklemesi yapılır. Etlerin yumuşadığını anladığınızda tuz eklemesi yapabilirsiniz. Etler, odun ateşinde bakıp kap içerisinde yavaş yavaş pişer. Pişme aşamasında 15 dakika aralıkla karıştırılır ve son adım olarak ateşim harı düşürülerek yavaş pişmesi sağlanabilir. Rize kavurmasını diğer kavurmadan ayıran önemli detaylardan biri de en çok kahvaltı da tüketiliyor olmasıdır. Özellikle de bayram sabahlarında, özel kahvaltılarda veya pazar kahvaltılarında sofranın çeşitlenmesi için tercih edilebilir. Kendine has lezzeti sayesinde popülerlik elde etmeyi başaran Rize kavurması, etten tutun da pişirilme aşamalarına kadar farklılık gösterdiği için lezzetli tüketim sağlar.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber