Gün Haber

Şekerde fırsatçıların yeni oyunu

Ayçiçeğinin ardından şeker fiyatları da fırsatçıların oyun alanı oldu.
ABONE OL
Abone Ol
Şekerde fırsatçıların yeni oyunu
Haberler / Ekonomi
22 Mart 2022 Salı 09:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Pandemi sonrasında bozulan üretim ve tedarik zincirleriyle fiyatı artan gıda ürünleri, fırsatçıların yeni oyun alanı oldu. Ayçiçeği yağının ardından şimdi de şekerde fahiş fiyat artışları dikkat çekiyor.

Özellikle gıda sanayicisinin kullandığı şekerin fiyatı üç kat arttı. Geçen yıl 50 kg'lık 1 torba toz şeker 200 liradan satılırken, 2022 başında 455 TL'ye çıktı.

Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre geçen hafta ise özel fabrikalarda 600 lira olan torba şekerin fiyatı 800 liraya kadar yükseldi. Türkşeker stoklarının ağustos ayına kadar yeteceği söyleniyor.

Piyasada ise fiyatlar spekülatif şekilde artıyor. Özelleştirilen şeker fabrikalarının hem kendi ürettikleri şekeri hem de devlete ait fabrikalardan aldıkları şekeri 690 lira ile 800 lira arasında değişen piyasaya vermeye başladıkları belirtiliyor.

TÜKETİCİYE DE YANSIYOR

Şeker fiyatlarındaki artış üzerine Türkşeker perakende müşterilerine ağırlık vermiş durumda. Stokçuluğu önleme ve tüketiciyi korumaya odaklanan Türkşeker'e bağlı fabrikalar günlük en fazla 500 ton satış yapabiliyor.

Ancak yaşanan duruma stokçular ve özel şeker fabrikalarının fahiş zamları da eklenince fiyat politikaları alt üst olmuş durumda. Şeker satışı yapan özel fabrikaların "1 ay sonra sanayiye şeker satışını durduracağız" gibi söylemlerde bulunması da paniği artırdı. Sanayiciler özel şeker fabrikalarının bu tutumunun tamamen bir fırsatçılığa döndüğünü söyledi.

DÜNYADA DA YÜKSELİYOR

Pandemi sonrası bozulan üretim dengelerinden en fazla etkilenen sektörlerin başında şeker geliyor. Dünyanın en büyük şeker üreticisi konumundaki Brezilya'da meydana iklim olayları üretimi olumsuz etkiledi.

Dünyanın en büyük ikinci şeker ihracatçısı konumundaki Tayland'da yaşanan üretim düşüşü de fiyatları yukarı yönlü destekledi. 

Rusya ve Ukrayna arasında patlak veren savaş ise hem ticaretin hem de birçok yerde üretimin durmasına neden oldu. 

Türkiye, Rusya, Fransa, Almanya, ABD'nin ardından pancar şekeri üretiminde dünyada 5'inci sırada. Dünya genelinde kamış ve pancardan şeker üreten ülkeler arasında ise Türkiye 13'üncü sırada.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

 demir
 23 Mart 2022 Çarşamba 10:17
Devletin elindeki 'Şeker Fabrikalarını'özelleştirir satarsanız olacağı buydu.Memlekette pancar üreticisini rantçıların önüne atarsanız çiftçi perişan olur ve üretmekten vazgeçer.Sonuç ilerde pancar şekerine hasret kalacağız,ABD'nin pazarı ele geçirmesine seyirci durumda kamıştan veya başka maddelerden yapılan şurup şekerlerine mahkum olacağız.Yapılması gerekenlerden biride ilk iktidar değişikliğinde 'Devletten'alınan bu 'Şeker Fabrikalarının'tekrar Devletleştirilerek üretim yapan çiftçiyi destekleyerek adeta ülke genelinde temel gıda maddelerinde seferberlik ilan edilmelidir.Yoksa görüyorsunuz iki Devlet savaşa tutuştu her gün buğday veya ayçiçeği ham maddesi bekler olduk.Yazık ki yazık,koca Anadolu toprakları elimizde olsun,biz ise dışarıya adeta el avuç açalım,herkesin düşünmesi gerekir bu hale neden geldik.Son 20 senede köylü perişan oldu ve ekip dikemez hale gelerek şehirlere akın ettiler.Asgari ücrete köle durumuna düşmüş vatandaşımızın tekrar köylerimize dönerek rahat bir şekilde yaşamasını sağlamalıyız.İnsanoğlu her şeye dayanır,ancak açlığa dayanamaz.Ekmeğe muhtaç hale geldik.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber