İNGİLTERE'DE TRANS KARARI: "ZAFER OLARAK GÖRÜLMEMELİ"
Merakla beklenen karar, cinsiyet tanıma sertifikası (GRC) sahibi olan trans bir kadının, İngiltere Eşitlik Yasası kapsamında bir kadın olarak ayrımcılığa uğramaktan korunup korunmayacağına odaklanıyordu.
The New Daily'nin haberine göre karar, sığınma evleri, hastane koğuşları ve sporlar gibi kadınlara yönelik tek cinsiyetli hizmetlerin trans kadınları dışlayabileceğini ve yasal belirsizliği ortadan kaldırabileceğini doğruluyor. Transgender aktivistleri, kararın özellikle istihdam sorunları konusunda ayrımcılığa yol açabileceğini söyledi.
Yüksek Mahkeme Başkan Yardımcısı Patrick Hodge, "Bu mahkemenin oybirliğiyle aldığı karar, 2010 Eşitlik Yasası'ndaki 'kadın' ve 'cinsiyet' terimlerinin biyolojik kadına ve biyolojik cinsiyete atıfta bulunduğudur" dedi: "Ancak bu yargının toplumumuzdaki bir veya daha fazla grubun bir diğerinin pahasına kazandığı bir zafer olarak okunmasına karşıyız; öyle değil."
KADIN ÖRGÜTÜ KARARI KUTLADI
Yargıçlar oybirliğiyle aldıkları kararda, 2010 Eşitlik Yasası'nın trans bireyleri ayrımcılığa karşı da koruduğunu belirterek, kararın her iki taraf için de bir zafer olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.
Buna rağmen, karar, İskoç hükümetinin kamu görevlerinde iki cinsiyeti dengelemek için trans kadınları kotaya dahil etme kararına itiraz eden kadın örgütü “For Women Scotland” tarafından hukuki bir zafer olarak görülüyor.
"YALNIZCA KADIN OLARAK DOĞANLARA UYGULANMALI"
İskoç hükümeti, GRC'ye sahip trans bireylerin cinsiyete dayalı koruma ve imkânlara sahip olma hakkı olduğunu savunurken, "For Women Scotland" ise bunların yalnızca kadın olarak doğan kişilere uygulanması gerektiğini savundu.
Americano Newspaper'ın haberine göre ise İskoçya Kadın Hakları Hareketi üyeleri, 2018'de başlattıkları kampanyanın başarısını kutlayarak, Londra'nın Westminster semtinde Yüksek Mahkeme'de verilen kararı kutladılar.
Yargıç Lord Hodge, kararı okurken, 2010 Eşitlik Yasası'nın "sadece cinsiyet değiştirme özelliğinin korunan niteliği yoluyla ayrımcılığa karşı değil, aynı zamanda edinilmiş cinsiyette doğrudan ayrımcılık, dolaylı ayrımcılık ve esas itibarıyla tacize karşı da koruma sağladığını" vurguladı.
DÜNYADA POLİTİK BİR KONU HALİNE GELDİ
Transgender hakları Britanya'da ve dünyanın diğer bölgelerinde oldukça politik bir konu haline geldi. Eleştirmenler, kimilerince bu konunun azınlık gruplarına saldırmak için kimlik politikasını silah olarak kullandığını söylerken, diğerleri ise transgender insanlara yönelik liberal desteğin biyolojik kadınların haklarını ihlal ettiğini savunuyor.
ABD'de, Başkan Donald Trump'ın trans bireylerin askerlik hizmeti yapmasını yasaklayan kararnameler yayınlamasının ardından hukuki mücadele başladı.
Çarşamba günü İngiltere'de alınan karar, İskoçya Kadınlar İçin adlı kampanya grubunun, kamu sektörü yönetim kurullarında kadın oranını artırmayı amaçlayan 2018 tarihli bir yasaya eşlik eden devredilmiş İskoç hükümeti tarafından yayınlanan rehberliğe karşı açtığı hukuki sürecin ardından geldi.