Northeastern Üniversitesi'nde gıda politikaları profesörü ve "Gıda Güvenliği: Geçmiş, Şimdi ve Tahminler" kitabının yazarı Darin Detwiler, "Tüketiciler kolaylık ve güvenlik beklerken gerçek şu ki önceden yıkanmış poşetli yeşillikler, tedarik zinciri boyunca kontaminasyon riskleri nedeniyle marketlerdeki en riskli ürünlerden biri olmaya devam ediyor" diyor. Ölümcül E. coli kontaminasyonu riski nedeniyle poşetli yeşillik satın almaktan kaçınıyor. Detwiler, " Geçmişteki salgınlara baktığınızda, poşetli salatalar gıda kaynaklı hastalıkların önde gelen nedenlerinden biri olmuştur; bazı salgınlar hastaneye yatışlara, böbrek yetmezliğine (hemolitik üremik sendrom) ve hatta ölüme neden olmuştur" diyor.
Hayal görmüyorsunuz, çok sayıda salgın var
Tedarik zincirindeki birçok faktör yeşillikleri patojenlerle kirletebilir - E. coli, listeria veya salmonella gibi - bu da insanları hasta edebilir, hastaneye kaldırabilir veya daha kötüsüne yol açabilir. Institute of Culinary Education'ın New York City kampüsünde bitki bazlı mutfak sanatları ve gıda güvenliği sertifikasyonunun şef eğitmeni Olivia Roszkowski , "Torbalanmış yeşillikler büyük partiler halinde yıkanır ve işlenir, bu da patojenleri yaymanın etkili bir yoludur" dedi.
Yeşil yapraklı sebzelerde salgınlar tahmin ettiğinizden daha sık meydana gelir ve FDA 2020 yılında yeşil yapraklı sebzelerdeki farklı E. coli türlerini azaltmak için bir Yeşil Yapraklılar STEC Eylem Planı oluşturdu ve planı 2023 yılında güncelledi. (Örneğin, shiga toksini üreten Escherichia coli O157:H7, genellikle marul ve yeşil yapraklı sebzelerdeki salgınlarla ilişkilendirilen patojenik türdür ve Detwiler bunun "özellikle tehlikeli olduğunu çünkü ciddi bir hastalığa neden olmak için çok küçük bir miktarın yeterli olduğunu" söylüyor. ... Risk teorik değil; salgın üstüne salgında defalarca kanıtlandı.)
Ve yapraklı yeşilliklerle ilgili salgınları azaltma çabalarına rağmen, bunlar meydana gelmeye devam ediyor. Nisan 2024'te yayınlanan Journal of Foodborne Illness'taki bir rapora göre, yapraklı yeşillikler ABD'de "bilinen patojen kaynaklı gıda kaynaklı hastalıkların %9,2'sine kadar" neden oluyor. Rapor, her yıl 2,3 milyondan fazla hastalığın kirli yapraklı yeşilliklerle ilgili olduğunu tahmin ediyor.
Paketlenmiş yeşillik satın alma önerileri
Eğer yine de kolaylık olması açısından paketlenmiş yeşillikleri satın almayı tercih ediyorsanız, alabileceğiniz birkaç önlem var.
Geri çağırmaları kontrol edin
Herhangi bir salata yeşilliği satın almadan önce herhangi bir geri çağırma olup olmadığını kontrol edin, diye tavsiyede bulundu Detwiler ve Roszkowski . Detwiler, "Geri çağırmalar hakkında FDA ve CDC web siteleri üzerinden güncel kalın," dedi. "Yeşillikleriniz bir salgının parçasıysa, hemen atın."
Son kullanma tarihlerini kontrol edin
Uzmanlar satın almadan önce son kullanma tarihlerine bakmanız gerektiğini söylüyor. Trout yalnızca bir veya iki gün içinde yiyeceğiniz kadarını satın almanızı öneriyor.
Tazeliği arayın
Detwiler, nemli ortamların bakterilerin çoğalması için bir cennet olduğunu ve ıslak görünen aşırı nemli torbalardan uzak durmanız gerektiğini söyledi. Baker, "Marulun solmadan veya rengi bozulmadan taze göründüğünden emin olmak için paketi inceleyin, çünkü bu belirtiler uygunsuz depolama veya tazeliğin azaldığını gösterebilir" dedi. Roszkowski, ayrıca sümüksü yaprakları olan torbalardan uzak durmanız gerektiğini de sözlerine ekledi .
Sıcaklık değişimlerini en aza indirin
Yeşillikleri satın aldıktan sonra, sıcak bir arabada, garajda veya dışarıda tezgahta bekletmeyin. Roszkowski, "Mağazadan taşırken ve yemek hazırlarken sıcaklıkta ani değişikliklerden kaçının" dedi . "Bu, yoğuşmaya yol açar ve hem bozulmayı hem de bakteri büyümesini teşvik edebilecek nemli ve sıcak bir ortam yaratır."
Uygun şekilde saklayın
Detwiler ve Trout, yeşilliklerin 40 derece Fahrenheit veya altında buzdolabında saklanması gerektiğini söylüyor.
(HuffPost)