Gün Haber

240 çeşit turşu yapan Mustafa Hazar'dan tavsiyeler

ANTALYA'da restoran işleten Mustafa Hazar (58), çam kozalağı, çıra, yumurta, hamsi, tropik meyveler, sarımsak ve ahtapot başta olmak üzere 240 çeşit turşu hazırlıyor. Hazar, "Sıcak iklimde yaşayanlar turşusunu az sirkeyle yapmalı, soğuk iklimdekiler ise sirkeyi fazla tutmalı" dedi.
ABONE OL
Abone Ol
240 çeşit turşu yapan Mustafa Hazar'dan tavsiyeler
Haberler / YEMEK
18 Ekim 2020 Pazar 09:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Muratpaşa ilçesi Lara bölgesinde 27 yıldır restoran işleten Mustafa Hazar, 240 farklı ürünün turşusunu kurdu. Hemen hemen tüm meyvelerin yanı sıra, çam kozalağı, çıra, bıldırcın ve yumurta, hamsi, yer elması, şeker pancarı, biber, ejder meyvesi, ceviz, fındık ve ahtapottan da turşu kuran Hazar, restoranın vitrinini turşularıyla doldurdu. Son olarak turşu koleksiyonuna iç bakla turşusunu ekleyen Hazar, turşu kurmanın inceliklerini anlattı.

ANTALYA'DA RESTORAN ISLETEN MUSTAFA HAZAR (58), CAM KOZALAGI, CIRA, YUMURTA, HAMSI, TROPIK MEYVELER, SARIMSAK VE AHTAPOT BASTA OLMAK UZERE 240 CESIT TURSU HAZIRLIYOR. HAZAR, "SICAK IKLIMDE YASAYANLAR TURSUSUNU AZ SIRKEYLE YAPMALI, SOGUK IKLIMDEKILER ISE SIRKEYI FAZLA TUTMALI" DEDI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

Kuracağı turşu için çeşme suyu kullandığını söyleyen Hazar, "Çeşme suyunun klor ve minarel oranları işlenmiş suya göre farklı. Bu nedenle sadece çeşme suyu kullanıyorum. 3 litre suyun içine yarım su bardağı sirke, bir tam su bardağı limonlu su, bir tam su bardağı kaya tuzu ve yarım su bardağı limon tuzunu ekleyerek, eriyinceye kadar karıştırıyorum" dedi.

ANTALYA'DA RESTORAN ISLETEN MUSTAFA HAZAR (58), CAM KOZALAGI, CIRA, YUMURTA, HAMSI, TROPIK MEYVELER, SARIMSAK VE AHTAPOT BASTA OLMAK UZERE 240 CESIT TURSU HAZIRLIYOR. HAZAR, "SICAK IKLIMDE YASAYANLAR TURSUSUNU AZ SIRKEYLE YAPMALI, SOGUK IKLIMDEKILER ISE SIRKEYI FAZLA TUTMALI" DEDI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

'TURŞUNUN OLGUNLAŞMA SÜRESİ DEĞİŞKENDİR'

Turşu hazırlığının en önemli ayrıntısının suyu olduğunu anlatan Hazar, tarifini şöyle sürdürdü:

"Karışımımızı suyun içinde erittikten sonra, daha önceden yıkanmış sebzemizi veya meyvemizi cam kavanoza koyuyoruz. İçine 6-7 sarımsak ve aroma vermesi amacıyla 2 defne yaprağı ekleyerek, kavanozda boş yer kalmayacak şekilde turşu suyunu ekliyoruz. Turşusunu kurduğumuz ürünün sertliğine göre kimileri 4 günde yeme kıvamına gelir, kimileri 30 günde. Mesela salata turşusu 4 günde yenilecek kıvamı alır. Fakat kelek turşusunun olgunlaşması 30 günü bulur."

ANTALYA'DA RESTORAN ISLETEN MUSTAFA HAZAR (58), CAM KOZALAGI, CIRA, YUMURTA, HAMSI, TROPIK MEYVELER, SARIMSAK VE AHTAPOT BASTA OLMAK UZERE 240 CESIT TURSU HAZIRLIYOR. HAZAR, "SICAK IKLIMDE YASAYANLAR TURSUSUNU AZ SIRKEYLE YAPMALI, SOGUK IKLIMDEKILER ISE SIRKEYI FAZLA TUTMALI" DEDI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)

'SICAK İKLİMDE YAŞAYANLAR AZ SİRKE KULLANMALI'

Sıcak iklimde yaşayanların ve turşu yapmak isteyenlerin sirkeyi az kullanması gerektiğini aktaran Mustafa Hazar, soğuk iklimlerde yaşayanların ise sirkeyi daha fazla kullanmaları gerektiğini söyledi. Sirkenin sıcak iklimde ürünü yumuşatacağını kaydeden Hazar, "Antalya gibi sıcak şehirlerde turşu az sirkeyle yapılmalı. Kesinlikle rafine tuz kullanılmamalı ve kapatılan kavanozların içindeki ürüne göre olgunlaşma zamanı bilinmeli" dedi.

ANTALYA'DA RESTORAN ISLETEN MUSTAFA HAZAR (58), CAM KOZALAGI, CIRA, YUMURTA, HAMSI, TROPIK MEYVELER, SARIMSAK VE AHTAPOT BASTA OLMAK UZERE 240 CESIT TURSU HAZIRLIYOR. HAZAR, "SICAK IKLIMDE YASAYANLAR TURSUSUNU AZ SIRKEYLE YAPMALI, SOGUK IKLIMDEKILER ISE SIRKEYI FAZLA TUTMALI" DEDI.(FOTO:IBRAHIM LALELI/ANTALYA-DHA)
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)-

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

 Irfan ozcan
 29 Ocak 2021 Cuma 15:52
Turşu alacağız ama iletişim kuracak telefon ariyorum

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber