Gün Haber

Yükseköğretim elemanlarının ek ders ücreti nasıl belirlenir?

Yükseköğretim elemanları hakkında genel düzenlemeler 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda hükme bağlanmıştır.
ABONE OL
Abone Ol
Yükseköğretim elemanlarının ek ders ücreti nasıl belirlenir?
Haberler / REKLAM/ADVERTORIAL
7 Aralık 2024 Cumartesi 10:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bununla beraber öğretim elemanlarının kadro kavramı altında ne kadar maaş alacakları, kademe ilerlemesi vs. hususlar Yükseköğretim Personel Kanunu’nda düzenlenmiştir. Yükseköğretim Personel Kanunu’nun 11.maddesi de öğretim elemanlarının ek ders ücretlerinin nasıl belirleneceğini açıklar. Bu konudaki uyuşmazlıklar için akademik kadro davasına bakan avukattan yardım alınabilir.

EK DERS NEDİR?

Yükseköğretim kurumları açısından ek ders 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 36.maddesine göre haftalık okutulması gereken mecburi ders saati dışında kalan dersleri ifade eder. Bu derslerin nasıl ücretlendirileceği ve maksimum düzeyde ne kadar ek ders verilebileceği de Yükseköğretim Personel Kanunu’nun 11.maddesinde düzenlenmiştir. Okuduğunuz çalışma bu konuyu ele alıp açıklayacaktır.

YÜKSEKÖĞRETİM ELEMANLARI AÇISINDAN EK DERS ÜCRETİ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Yükseköğretim Personel Kanunu’nun 11.maddesinde bu husus bizim açıklayacağımız üzere şu şekilde hükme bağlanmıştır.

  • 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 36’ncı maddesine göre haftalık okutulması mecburi ders yükü saati dışında, kısmi statüde bulunanlar dahil öğretim elamanlarına görev unvanlarına göre Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen mecburi ve isteğe bağlı dersler ve diğer faaliyetler için bu ders ve faaliyetlerin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla en çok yirmi saate kadar ek ders ücreti ödenir.

  • İkinci öğretim açısından bu sayı on saate kadardır. 

  • Ders yüklerinin tamamlanmasında öncelikle normal örgün öğretimde verilen ders ve faaliyetler dikkate alınır. 

  • Öğretim elemanlarının teorik derslerle yaptırdıkları uygulama, yönettikleri tez, seminer ve doktora çalışmalarının ve ara sınavların ne ölçüde ders yükünden sayılacağı Yükseköğretim Kurulunca belirlenir. Yani bu belirleme konusunda yetkili makam YÖK’tür.

  • Ara sınavlar için Yükseköğretim Kurulunca öğrenci sayısı göz önünde bulundurulmak suretiyle tespit edilecek ders yükü beş saati, diğer faaliyetler için belirlenecek ders yükü ise bir saati geçemez.

  • Teorik dersler dışındaki faaliyetlerin ders yükünün tamamlanmasından sonraki kısmı ek ders ücretinin hesabında dikkate alınır. Ancak mecburi ders yükünün tamamlanmasında ve ek ders ücretinin hesabında, teorik dersler dışındaki faaliyetlerin haftalık en fazla on saatlik kısmı dikkate alınır, kalan kısmı ise maaş karşılığı sayılır.

  • Dersi veren öğretim elemanına her ders için ayrı ayrı olmak üzere yarı yıl ve yıl sonu dönemlerinde her 50 öğrenci için 300 gösterge rakamının Devlet Memurları Kanunu’na göre aylıklar için belirlenen katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda sınav ücreti ödenir.

  • Öğrenci sayısının hesabında küsurlar tama iblağ edilir ve 500 öğrenciden fazlası dikkate alınmaz. Yani tamsayıya yuvarlama yapılır ve 500 öğrenci sınırı vardır.

  • Ara sınavlar ve bütünleme sınavları için sınav ücreti ödenmez.

EK DERS ÜCRETİ GÖSTERGESİ NASILDIR?

Yükseköğretim Personel Kanunu’nun 11.maddesinin devamında ek ders ücretleri hakkında gösterge şu şekilde belirlenmiştir:

Ek ders ücreti, yukarıdaki göstergelerin Devlet Memurları Kanunu’na göre aylıklar için belirlenen katsayı ile çarpımından oluşur. Bu konuda hesaplama yapabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndan aylığınız için belirlenen katsayıyı bulmanız gerekir. 

ÖNEMLİ BAZI HUSUSLAR

  • Yükseköğretim Kurumlarının kadrolarında olmayıp bu unvanları taşıyanlardan ders saati başına görevlendirilenlerin sosyal güvenlik kuruluşlarından almakta oldukları aylıklar bu şekilde görevlendirilmeleri nedeniyle kesilmez.

  • Müfredat programları uyarınca normal çalışma günlerinde çalışma saatinin bitiminden ve saat 17.00'den sonra başlayan gece öğretimi ile hafta tatili, yarı yıl veya yaz tatillerinde yapılan öğretimde yukarıdaki şekilde hesaplanan ek ders ücretleri %60 zamlı ödenir. Yaz ve yarı yıl tatillerinde yapılan öğretim için verilecek ek ders ücretinin hesabında ders yükü dikkate alınmaz.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber