Gün Haber

‘Ultra’ tehlikeli gıdalar

Brezilya’da yapılan bir araştırma, gerçek gıdadan çok kimyasal olarak işlenmiş ucuz bileşenlerden oluşan ‘ultra işlenmiş gıda’ların erken ölüm riskini arttırdığını ortaya koydu.
ABONE OL
Abone Ol
‘Ultra’ tehlikeli gıdalar
Haberler / Dünya
1 Mayıs 2025 Perşembe 08:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Brezilya'daki Sao Paulo Üniversitesi’nin öncülüğünde yürütülen geniş kapsamlı bir araştırmaya göre, “ultra işlenmiş gıda” tüketimi, 30 ila 69 yaş arası bireylerde erken ölüm riskini arttırıyor. 240 binden fazla kişi üzerinde yapılan meta-analiz, günlük kalori alımında ultra işlenmiş gıdaların her yüzde 10’luk artışının, erken ölüm riskini yaklaşık yüzde 3 oranında yükselttiğini ortaya koydu. Araştırmayı yöneten Carlos Augusto Monteiro, ultra işlenmiş gıdaları, doğal gıdalardan çok az iz taşıyan ve kimyasal olarak işlenmiş ucuz bileşenlerden üretilen ürünler olarak tanımlıyor. Daha önce yapılan araştırmalar da benzer risklere işaret ediyor.

KALP VE DİYABET RİSKİNİ ARTIRIYOR

Şubat 2024’te yayımlanan bir çalışmada, ultra işlenmiş gıda tüketiminin kalp hastalıkları, anksiyete, obezite, uyku bozuklukları ve tip 2 diyabet risklerini yüzde 40 ila yüzde 55 oranında arttırdığı gösterildi. Mayıs 2024’te yayımlanan bir başka çalışma ise, yüzde 10’luk bir artışın bilişsel gerileme ve inme riskini arttırabileceğini ortaya koydu. ABD’de ultra işlenmiş gıdalar, yetişkin diyetinin yaklaşık yüzde 55’ini oluşturuyor.

(Hürriyet)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber