Gün Haber

Tatlandırıcılar, şekerden beter

Yeni bir çalışma, yapay tatlandırıcı olarak kullanılan sukralozun, beynin iştahla ilgili bölgelerini bozduğunu ve sofra şekerine oranla daha hızlı açlığa neden olduğunu ortaya koydu.
ABONE OL
Abone Ol
Tatlandırıcılar, şekerden beter
Haberler / Sağlık
7 Nisan 2025 Pazartesi 08:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yapay tatlandırıcıların (sukraloz) beyin üzerindeki etkilerini gösteren yeni çalışmada, bu maddelerin iştahı ve vücut ağırlığını düzenlemesiyle bilinen hipotalamus bölgesindeki aktiviteyi artırdığı keşfedildi.

Bu, şeker tüketimine kıyasla tatlandırıcıların kişiyi daha fazla acıktırabileceği anlamına geliyor. Güney California Üniversitesi’nde yapılan çalışmada, 75 yetişkin üzerinde sukraloz ve şekerin beyin üzerindeki etkileri karşılaştırıldı.

Nature Metabolism dergisinde yayınlanan çalışma sonuçlarına göre, sukraloz tüketildiğinde beynin iştah ve istekleri kontrol eden bölgesi olan hipotalamusa kan akışının arttığı gözlemlendi. Buna karşın, şeker tüketildiğinde kan şekeri yükseldi, hipotalamusa giden kan azaldı ve katılımcıların açlık seviyeleri düştü.

Katılımcılar, şeker tükettikten iki saat sonra, tatlandırıcı aldıkları zamana kıyasla önemli ölçüde daha az açlık hissettiklerini bildirdi. Bulgular, kalorisiz tatlandırıcıların uzun vadede kilo vermek veya şeker isteğini azaltmak için aslında faydalı olmayabileceğini gösteriyor.

Daha önce Dünya Sağlık Örgütü, zararsız olduğu düşünülen yapay tatlandırıcıların DNA hasarı, glukoz toleransında bozulma ve bağırsak mikrobiyotasında değişiklik gibi sorunlarla ilişkilendirildiği belirtilerek uyarılar yayınlamıştı.

(Hürriyet)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber