Gün Haber

TÜİK: Yumurta üretimi ve inek sütü miktarı arttı

TÜRKİYE'de 2023 Şubat ayında tavuk yumurtası üretimi arttı, tavuk eti üretimi azaldı. Üreticilerden toplanan inek sütü miktarı ile içme sütü ve inek peyniri üretimi artarken; tereyağı, ayran ve yoğurt üretimi azaldı.
ABONE OL
Abone Ol
TÜİK: Yumurta üretimi ve inek sütü miktarı arttı
Haberler / Ekonomi
13 Nisan 2023 Perşembe 11:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat 2023 dönemine ilişkin kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretimi istatistiklerini açıkladı. Deprem felaketinden etkilenen bölgelerden sağlıklı veri/bilgi elde edilememesi nedeniyle istatistik üretim süreçlerinde geçici uygulamalar yapıldı. Buna göre; 2023 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,7 artarken; tavuk eti üretimi yüzde 2,1, hindi eti üretimi yüzde 3,3 ve kesilen tavuk sayısı yüzde 5,7 azaldı. 2023 Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,5 artarken; tavuk eti üretimi yüzde 3, kesilen tavuk sayısı yüzde 5,9 ve hindi eti üretimi yüzde 10,3 azaldı. Bir önceki ay 191 bin 807 ton olan tavuk eti üretimi şubatta yüzde 8,1 azalarak 176 bin 236 ton oldu. Bir önceki ay 1 milyar 727 milyon 344 bin adet olan tavuk yumurtası üretimi, şubatta yüzde 6,6 azalarak 1 milyar 613 milyon 722 bin adet oldu.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ

Ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, 2023 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,5; 2023 Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 arttı. 2023 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre içme sütü üretimi yüzde 11,9 ve inek peyniri üretimi yüzde 3,6 artarken; tereyağı üretimi yüzde 30, ayran üretimi yüzde 5,8, yoğurt üretimi yüzde 1,6 azaldı. 2023 Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre içme sütü üretimi yüzde 10,5, inek peyniri üretimi yüzde 10,2, ayran üretimi yüzde 3,5 ve yoğurt üretimi yüzde 2,2 artarken; tereyağı üretimi yüzde 24 azaldı. Bir önceki ay 874 bin 67 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, şubatta yüzde 9,2 azalarak 793 bin 384 ton oldu. Bir önceki ay 145 bin 149 ton olan içme sütü üretimi de şubatta yüzde 8,5 azalarak 132 bin 881 ton olarak gerçekleşti.

TAVUK YUMURTASI URETIMI YUZDE 3,7 ARTARKEN; TAVUK ETI URETIMI YUZDE 2,1, HINDI ETI URETIMI YUZDE 3,3 VE KESILEN TAVUK SAYISI YUZDE 5,7 AZALDI. FOTO-ANKARA-DHA

ICME SUTU URETIMI YUZDE 11,9 VE INEK PEYNIRI URETIMI YUZDE 3,6 ARTARKEN; TEREYAGI URETIMI YUZDE 30, AYRAN URETIMI YUZDE 5,8, YOGURT URETIMI YUZDE 1,6 AZALDI. FOTO-ANKARA-DHA

ANKARA, (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber