Gün Haber

Reçete çok, ilaç yok

İlaç fiyatları euro kuruna göre belirleniyor ancak bu kur cari kurdan daha düşük.
ABONE OL
Abone Ol
Reçete çok, ilaç yok
Haberler / Sağlık
31 Mart 2023 Cuma 08:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Gazete Oksijen'den Dr. Ayşegül Çoruhlu'nun yazısında, İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan'a göre ilaç sıkıntısının en büyük nedeni enflasyon ve euro kuru olduğu belirtiliyor çünkü Türkiye'deki ilaçların büyük kısmı yurt dışından ithal ediliyor. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası verilerine göre ithal ilaçlar pazarın yüzde 47.58'ini oluşturuyor. Özcan "Şu an euro kuru 20.69 TL iken ilaç alım kuru 10.75 TL. Diğer bir sorun da İlaç Fiyat Kararnamesi'nde (IFK) belirlenen eczacı karının enflasyonun çok gerisinde kalması" diyor. Bazı antibi- yotikler, çocuk şurupları (öksürük ve ateş düşürücüler), onkoloji ilaçlanı, tanı amaçlı göz damlaları, diyabet ilaçlanı ile tansiyon, mide rahatsızlıkları, depresyon, migren, karaciğer ve safra rahatsızlıkları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, mantar enfeksiyonları tedavisinde kullanılan pek çok ilaçta tedarik sorunu devam ediyor. Bulunamayan ilaçlar sürekli değişiyor.

ANTİBİYOTİKLERLE GÖZ VE TANSİYON İLAÇLARI

İstanbul Anadolu Yakası Maltepe Bölge Temsilcisi Öznur Erdem "Şu an en çok antibiyotikler, göz ilaçlanı ve tansiyon ilaçları bulunamıyor. Daha büyük hastanelerin çevresindeki eczanelerde kanser ilaçlarının bulunamadığı da oluyor" diyor ve ekliyor: "Bölge eczaneleri kendi içlerinde kurdukları WhatsApp grupları aracılığıyla hastaların da mağdur olmaması için istenen ilacı bulmaya çalışıyor. Nöbetlerde sıkıntı yaşanmaması için de nöbet sayısını artırdık. Tek eczanenin yeteceği yerde 2 eczane nöbet tutuyor."

REÇETELERİN YÜZDE 30'U KARŞILANAMIYOR

Türkiye'de normal kabul edilen ilaç yokluğu oran yüzde 4. Genellikle lojis-tik kaynaklı olan bu oran tolere edilebilir sayılıyor ve piyasada önemli bir sorun yaratmıyor. Ancak bugün bu oran yüzde 30'a yakın. Erdem, "10 kutu da 100 kutu da sipariş etseniz tevzi sistemine göre depolar ilaçlanı elinden geldiğince hakkaniyetli şekilde bölüştürür. Bugün standart hastası olan eczaneler reçetelerin ancak yüzde 70'ini karşılayabiliyor. Yüzde 30'a yakını karşılanamıyor" diyor.

Vatandaşlar açısından bir diğer problem de üretici firmalar ile SGK arasında yapılan iskonto an laşmalarında. Erdem "Normalde firmalar 100 TL'lik ilacın 20 TL'sini karşılar ancak bunu eczane ödemesi üzerinden yapardı. Özellikle şeker ölçümünde kullanılan stripler ve insulin igne uçlan gibi malzemelerde firmalar bu iskontoyu artık uygulamıyor. Firmalar bu ödemeleri bize yapmayınca biz de hastaya iskontosuz satmak zorunda kalıyoruz" diyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber