Pulmoner rehabilitasyon programlarının çoğu kronik akciğer hastalığı olan kişilerde uygulanmakla birlikte, diğer akciğer hastalığı olan kişilerde de fayda sağlayabilir.
Pulmoner rehabilitasyon programında uygulanan tedavi yöntemleri:
- Nefes darlığını azaltmak için egzersizler yapmak,
- Egzersiz toleransının arttırmaya yönelik hareket programları düzenlemek,
- Hastalara iyi olacaklarına dair motivasyon sağlamak,
- Hastaneye yatış sayısının azaltılmasını sağlamak gibi tedavi yöntemleri uygulanır.
Pulmoner Rehabilitasyonun Amacı Nedir?
Kronik solunum sıkıntısı çeken hastaların hem fiziksel hem de duygusal durumlarını düzeltmek amacıyla, sağlığı geliştirmeye yönelik kalıcı davranış sağlamak temel amacıdır.
Kimlere Uygulanabilir?
Yaşanılan nefes darlığı, günlük aktivitelerinizi kısıtlamaya başladıysa, yaşam kalitenizde ve egzersiz yapmanızda azalma meydana geldiyse, pulmoner rehabilitasyon tedavisi uygulanmaya başlanabilir. Gideceğiniz rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak; hastaneye yatırılarak tedavi edilebileceği gibi, düzenli hastane kontrolleri ile de tedavi uygulanabilir.
Her yaş hasta için bu tedavi yöntemi uygulanabilir. Sigara içiyor oluşunuz tedavi olamayacağınız anlamına gelmez, üstelik sigarayı bırakmanıza da yardımcı olabilir.
Hangi Hastalıklarda Uygulanabilir?
Özellikle belirli hastalıklarda uygulanması uygun görülür. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır:
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ( Koah ),
- Astım hastalığı,
- Göğüs duvarı hastalığı,
- Akciğer nakli olan hastaların öncesi ve sonrası,
- Kistik fibroz hastalığı,
- Obezite ile ilgili akciğer hastalıklarında tedavi süreci başlaması uygun görülebilir.
Pulmoner Rehabilitasyon Programının Süresi Ne Kadar Olmalıdır?
Pulmoner rehabilitasyon programı en az sekiz hafta boyunca uygulanmalıdır. Egzersiz eğitimi son bulduğunda, egzersiz kazanımları kaybedildiği için bu alışkanlığın devam ettirilmesi önerilir. Bu süreçte, hastaya verilen eğitimler ve sigara alışkanlığını bırakması için gösterilen çalışmalar, her birey için ayrı ayrı uygulanan egzersiz programları, diyet planlaması için destek sağlanabilir. Bu programlar, 8 - 12 hafta süre ile haftada en az 3 gün olmak üzere her seans ortalama 1 - 3 saat sürecek şekilde planlama yapılır. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile seçeceğiniz hastanede hastalar, ayakta yada yatarak tedavi edilir. Yapacağınız bu sigorta sayesinde seçilen tedavi merkezlerinde, rahatlıkla tedavi olabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için https://www.tamamlayicisaglik.com/ adresinden bilgi alabilirsiniz.