Gün Haber

Prof. Dr. Elbeyli: Çay yemek borusu kanseri nedeni

ÜRK Göğüs Cerrahisi Derneği (TGCD) Başkanı Prof. Dr. Levent Elbeyi, yemek borusu kanserinin doğu bölgelerinde sık görüldüğünü belirterek, "Çay bunun bir nedeni" dedi.
ABONE OL
Abone Ol
Prof. Dr. Elbeyli: Çay yemek borusu kanseri nedeni
Haberler / Sağlık
24 Nisan 2015 Cuma 14:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TGCD'nin düzenlediği 8'inci Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongresi Antalya'da başladı. Kongre Başkanı Ilgaz Doğusoy, göğüs cerrahisinin ana konularının birinin akciğer kanseri olduğunu söyledi. Akciğer kanserine ilişkin Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların verdiği son rakamlara göre ölüm nedenleri içinde birinci sırayı işgal ettiğinin altını çizen Doğusoy, "Erken ve belli evrede yakalandığı takdirde hayat kurtaran ve uzatan tek tedavi yöntemi cerrahidir" diye konuştu.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Levent Elbeyi de, akciğer kanserine yakalanmada sigara bağımlılığı, çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Sanayileşmeyle birlikte sağlıklı yaşamdan uzak bir toplum haline gelmemizle kanser cinsleri ve akciğer kanseri de artmaya başladı, kadın- erkek aynı oranda görülmeye başladı. Bunu engellemek için geçmiş yıllarda Sağlık Bakanlığı ile akciğer kanseri tarama programları başlattık. Sağlık Bakanlığı şu aşamada bir girişimde bulunmuyor ama görüşmelerimiz devam ediyor. Tarama programlarının erken teşhis ve tedavisinde başarılı olmamız için çok gerekli olduğunu düşünüyoruz." 

'BİRİNCİ SIRADA DEĞİL AMA ÖNEMLİ'

Prof. Dr. Levent Elbeyi, yemek borusu hastalıkları ve kanserinin Türkiye için birinci sırada bir hastalık olmamasına rağmen sağlık sorunu açısından önemli olduğunu anlattı. Hastalığın bölgesel özellikleri olduğunu belirten Prof. Dr. Elbeyi, "Doğu bölgesinde daha çok gördüğümüz çay bunlardan bir neden. Coğrafi olarak bulunan bazı toprak içeriği, yeme alışkanlıkları neden olarak görünüyor" dedi.

Akciğer kanserine göre bu hastalığının tedavisinin daha zor ve meşakkatli olduğunu belirten Prof. Dr. Elbeyi, yemek borusu kanserine neden olan net bir yeme alışkanlığı için konuşmanın mümkün olmadığını kaydederek, çok sıcak yeme, çok acı yemenin bazı sorunlar yarattığını fakat direkt sorumlu tutulamayacağını söyledi. Prof. Dr. Elbeyi, hastalığını temel göstergesinin ise yutma zorluğu olduğunu belirtti.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) - T

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber