Gün Haber

Mutfağınızdaki en büyük hata!

Yumurtalar marketlerde genellikle dikey şekilde, sivri uçları yukarıya gelecek biçimde karton kutular içinde satılır. Ancak eve vardığınızda birkaçının kırılmış olduğunu görmek hiç de şaşırtıcı değildir.
ABONE OL
Abone Ol
Mutfağınızdaki en büyük hata!
Haberler / Sağlık
10 Mayıs 2025 Cumartesi 08:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

MIT araştırmacılarının gerçekleştirdiği laboratuvar deneyleri, yumurtaların yatay olarak – yani yan yatırılmış halde – saklandığında ve taşındığında kırılma riskinin belirgin şekilde azaldığını ortaya koydu. Bilim insanlarına göre yumurtaların "ekvator" kısmı, yani ortası, daha fazla darbe emebildiği için bu şekilde yerleştirilmesi, sivri ve yuvarlak uçlara göre daha güvenli.

Araştırma kapsamında 180 adet çiğ tavuk yumurtası farklı yönlerde ve yüksekliklerde yere bırakıldı. Yumurtalar yatay (ekvator kısmı yere paralel), sivri uçları aşağı bakacak şekilde dikey ve yuvarlak uçları aşağı bakacak şekilde dikey olarak düşürüldü. 8, 9 ve 10 milimetre yüksekliğinden bırakılan yumurtalardan hangilerinin çatladığı kaydedildi.

Sonuçlara göre, yatay konumda bırakılan yumurtalar dikey konumda bırakılanlara kıyasla daha az çatladı. 8 milimetre yüksekliğinden bırakılan dikey yumurtaların yarısından fazlası kırılırken, aynı yükseklikten yatay bırakılanların yalnızca %10'u çatladı. Ayrıca, ortalama olarak dikey bırakılan yumurtalar 8.66 mm'de kırılırken, yatay olanlar 8.9 mm'ye kadar dayanabildi.

Ayrıca 60 yumurtaya uygulanan basınç testleri, her iki yönde de kırılma için 45 newton kuvvet gerektiğini, ancak yatay yüklenmiş yumurtaların daha fazla sıkışabildiğini gösterdi. Araştırmacılar, yumurtaların ortasının daha esnek olduğunu ve bu sayede enerji emilimini daha iyi sağladığını belirtiyor.

Bu bulgular, yumurtaların en sağlam yönünün sivri ucu olduğu yönündeki yaygın kanıyı çürütüyor. Ayrıca araştırma, paketleme şekillerinin de bu bilgiye göre yeniden tasarlanması gerektiğini öne sürüyor. Hatta yumurtayı kırmak için en doğru noktanın da ortası değil, uçları olduğunu savunuyorlar.

Bu çalışma yalnızca gıda sektörünü değil; mühendislik, koruyucu ekipman ve ilaç taşıma gibi birçok alanda uygulanabilecek yeni tasarım fikirlerine de ışık tutabilir.

(Sabah)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber