Gün Haber

Gıdanı tanı: Mucize besin pancar

Latince adı beta vulgaris olan bu kök sebzenin tarihi, Akdeniz kıyılarında yabani bir bitki olarak başlamış, zamanla antik Roma mutfağına kadar uzanmış.
ABONE OL
Abone Ol
Gıdanı tanı: Mucize besin pancar
Haberler / YEMEK
22 Şubat 2025 Cumartesi 08:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Romalılar pancarı hem gıda hem de tıbbi amaçlarla kullanırken Ortaçağ Avrupa’sında şifalı bir bitki olarak görülmüş. Bugün ise ülkemizde en çok İç Anadolu, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetiştiriliyor.

Pancarın mutfaktaki yolculuğu, yalnızca turşularla sınırlanmıyor. Tatlıdan tuzluya, çiğden fırınlanmışa kadar farklı şekillerde karşımıza çıkan bu sebze, güçlü antioksidan içeriğiyle de dikkat çekiyor. Özellikle betalain pigmentleri sayesinde vücutta detoks etkisi yaratırken kalp sağlığını destekleyen nitrik oksit açısından da zengin. Ayrıca demir, folik asit ve lif kaynağı olmasıyla enerji veren, sindirimi destekleyen bir besin olarak öne çıkıyor.

Gastronomi dünyasında ise pancar, son yıllarda hak ettiği değeri görmeye başladı diyebiliriz. Fırınlanarak tatlı ve yoğun aroması ortaya çıkarılıyor, çiğ haliyle salatalarda tazelik sunuyor, hatta meyve sularına ve smoothie tariflerine kadar giriyor. Kökü kadar yaprakları da mutfakta kullanılıyor. Özellikle zeytinyağlı yemeklerde, omletlerde ve garnitürlerde kendine yer buluyor. Türkiye’de klasik pancar turşusunun yanı sıra, pancarlı humus, pancar carpaccio ve yaratıcı pancar tarifleri de yükselişte.

(Cumhuriyet)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber