Av azlığı ve maliyet artışları balık fiyatlarını vurdu.
İzmir Balık Hali, ekim ayında bazı deniz ürünlerinde geçen yıla göre neredeyse iki katına varan fiyat artışlarıyla dikkat çekti. Vatandaşın sofralarında sıkça yer bulan levrek, çipura ve istavritte fiyatlar özellikle dar gelirliyi zorluyor. Fiyat artışında başı palamut çekiyor.
2024’te kilogramı ortalama 85 TL olan palamut, 2025’te 185 TL’ye yükselerek yüzde 117.6’lık artış yaşadı. Onu sırasıyla kalamar (112.5), kefal (94), karides (93.8), çipura (87.5), barbun (85.7) artışları izledi.
2024’te de pahalı olan kaya barbunu, deniz levreği ve lüfer gibi türler 2025’te adeta lüks sınıfına geçti. Kaya barbununun fiyatı 1.050 TL’den 1.950 TL’ye çıkarken, deniz levreği de 1.300 TL’ye ulaştı. Kültür üretimi yapılan çipura ve levrek de zamlandı; kültür levrek yüzde 86, kültür çipura yüzde 29.7 artış gördü.
Fiyat artışlarında av azlığı ve girdi maliyetlerindeki yükselişin etkili olduğu kaydediliyor.
YOKSULUN YÜZÜNÜ YİNE HAMSİ GÜLDÜRDÜ
Hamsi, bu yıl da balık tezgahlarının gözdesi olarak yerini korudu. Ucuz protein kaynağı olmasıyla yoksulun sofrasını süsleyen hamsinin hal fiyatı geçen yıl yaklaşık 100 TL civarındayken, bu yıl sınırlı bir artış gösterdi. Karadeniz’in gözdesi hamsinin kilogram fiyatı, 7 Ekim itibarıyla yüzde 16.7 ile sınırlı bir artışla 116 TL’ye ulaştı.
(Odatv.com)