Burdur Beji' ile sektörde adından söz ettiren Burdur’da mermercilik, istihdamın gelişmesine de öncülük ediyor. Erkek işi olarak bilinen sektörde son yıllarda kadınlar da boy göstermeye başladı. Fabrika işçiliğinde 180, mozaik ve eskitme işçiliğinde de 230 olmak üzere toplam 410 kadın, mermercilik sektöründe istihdam ediliyor.
Kentin son yıllarda 'Burdur Beji' ile mermer sektöründe adından söz ettirdiğini belirten Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, şunları söyledi:
"İlimiz mermercilik sektöründe, 2005 yılından itibaren büyük gelişme gösterdi. 2008 yılından itibaren başlayan bayan eleman çalıştırılma konusunda da önemli artış gözlenmektedir. İş Kur ve Burdur OSB işbirliğiyle değişik dönemlerde açılan kurslar ile geliştirilen bayan mozaik işçiliği, önemli bir istihdam alanı oldu. İl genelinde 410 bayan mermercilik sektöründe istihdam ediliyor."
BURDUR BEJİ'Nİ İŞLEMEK SANATTIR
Burdur Beji’ni işlemenin ayrı bir sanat olduğunu belirten Aytaş Akın Mermer Fabrikası sahibi Ercan Akın ise "Kadınlar da bu sektöre girmeye başladı. Kadınlar istikrarlı bir çalışma sergileyerek Burdur Beji’nin işlenmesi sırasında büyük özveri gösteriyor. Burdur’da sektörel anlamda kadınların da katkı yaptığını ispatlamış olduk" diye konuştu.
YILLIK 300 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Burdur Beji, ham blok şeklinde sadece Çin ve Hindistan’a ihraç edilirken, mermer olarak işlendiği zaman ise başta Amerika ve Avrupa ülkeleri ile Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere 27 ülkeye ihraç ediliyor. Burdur Beji, yıllık 300 milyon dolar Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. Burdur’un lokomotifi durumunda olan mermer sektöründe ise 100’e yakın firma, 4 bin 250 kişiye istihdam sağlıyor.