Gün Haber

Bilim insanları bağışıklık sisteminin yeni bir bölümünü keşfetti

Bilim insanları, bağışıklık sisteminin yeni bir parçasının keşfedildiğini ve bunun potansiyel antibiyotikler açısından altın madeni olduğunu söyledi.
ABONE OL
Abone Ol
Bilim insanları bağışıklık sisteminin yeni bir bölümünü keşfetti
Haberler / Dünya
7 Mart 2025 Cuma 08:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Vücudun proteinleri geri dönüştürdüğü bilinen bir bölümünün, bakteri öldürücü kimyasallardan oluşan bir cephanelik üretebilen gizli bir modu olduğunu gösterdiler.

İsrailli araştırmacılar, bunun enfeksiyonlara karşı nasıl korunduğumuza dair anlayışımızı değiştirdiğini söylüyor.

Ve mevcut ilaçlarımıza direnç gösteren süper bakterilerin yarattığı büyüyen sorunla mücadele etmek için antibiyotik arayışına yeni bir yer sağlıyor.

Keşif, vücudun her hücresinde bulunan küçük bir yapı olan proteazomun etrafında dönüyor.

Başlıca görevi eski proteinleri daha küçük parçalara ayırarak geri dönüştürülerek yeni proteinler üretmektir.

Ancak Nature dergisinde ayrıntıları verilen bir dizi deney, proteazomun bir hücrenin bakteri tarafından enfekte edildiğini tespit ettiğini gösteriyor.

Daha sonra yapı ve rol değiştirir. Eski proteinleri, bakterilerin dış katmanını parçalayıp öldürebilecek silahlara dönüştürmeye başlar.

Weizmann Bilim Enstitüsü Mikroskop altında yan yana iki bakteri fotoğrafı; biri sağlıklı, diğeri ise patlamış ve içeriğini sızdırıyor.

Solda biri sağlıklı, diğeri ise proteazom tarafından üretilen antimikrobiyaller tarafından dış tabakası yırtılarak yok edilen stafilokok bakterisi.

Weizmann Bilim Enstitüsü'nden Prof. Yifat Merbl bana şunları söyledi: "Bu gerçekten heyecan verici, çünkü bunun olacağını hiç bilmiyorduk. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunmamızı sağlayan yeni bir bağışıklık mekanizması keşfettik. Bu, vücudumuzdaki tüm hücrelerde gerçekleşiyor ve tamamen yeni bir potansiyel doğal antibiyotik sınıfının oluşmasına neden oluyor."

Araştırma ekibi bu doğal antibiyotikleri bulmak için "çöp karıştırma" adını verdikleri bir süreçten geçti.

Laboratuvarda büyüyen bakteriler ve zatürre ve sepsisli fareler üzerinde test edildiler. Araştırmacılar, bazı yerleşik antibiyotiklerle karşılaştırılabilir sonuçlar aldıklarını söylediler.

Araştırmacılar laboratuvarda hücreleri alıp proteazomu devre dışı bıraktıklarında, bunların Salmonella gibi bakterilerle enfekte edilmesi çok daha kolay oldu.

Weizmann Bilim Enstitüsü Altı bilim insanından oluşan bir grup -beş kadın ve bir erkek- laboratuvar ortamında beyaz önlük giymiş halde grup fotoğrafı çektiriyor.

Imperial College London'da yaşam bilimleri bölüm başkanı ve immünolog olan Prof. Daniel Davis, bulguların "son derece kışkırtıcı ve çok ilginç" olduğunu, çünkü vücudumuzun enfeksiyonlarla nasıl savaştığına dair anlayışımızı değiştirdiğini söyledi.

"Bununla ilgili gerçekten heyecan verici olan şey, hücrelerimizin içinde anti-mikrop moleküllerinin üretildiği tamamen keşfedilmemiş bir süreç olması, son derece önemli ve şaşırtıcı geliyor."

Ancak bunun yeni bir antibiyotik kaynağına dönüştürülmesinin "henüz test edilmesi gereken" bir fikir olduğu ve bunun zaman alacağı konusunda uyardı.

Her yıl bir milyondan fazla insanın antibiyotikler gibi ilaçlara dirençli enfeksiyonlardan öldüğü tahmin ediliyor.

Ancak ihtiyaca rağmen talebi karşılayacak yeni antibiyotiklerin geliştirilmesine yönelik araştırma eksikliği yaşanıyor.

Bu kasvetli tabloya rağmen, bakılacak yeni bir yerin olması bazı bilim insanları için iyimserlik kaynağı.

King's College London'da mikrobiyoloji alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Dr. Lindsey Edwards BBC'ye şunları söyledi: "Bu, yeni antibiyotikler için potansiyel bir altın madeni, bu oldukça heyecan verici.

"Önceki yıllarda [yeni antibiyotikler bulmak için] toprağı kazmak gerekiyordu, bunun içimizde olan bir şey olması çılgınca, ancak bu şeyleri tespit edebilecek teknolojiye sahip olmak gerekiyor."

Ayrıca bunların zaten insan vücudunun ürünleri olması nedeniyle ilaç haline getirilmesinde daha az sorun yaşanabileceğini, dolayısıyla "güvenlik tarafının çok daha kolay olabileceğini" söylüyor.

(BBC)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber