Gün Haber

Bilim insanları açıkladı: Günde bir fincanı kanseri önlüyor

Japonya merkezli yeni bir bilimsel çalışma, yeşil çayın iltihaplanmayı azaltarak karaciğer hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatabileceğini ortaya koydu.
ABONE OL
Abone Ol
Bilim insanları açıkladı: Günde bir fincanı kanseri önlüyor
Haberler / Sağlık
16 Mayıs 2025 Cuma 08:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Hiroşima Üniversitesi öncülüğünde yürütülen araştırmaya göre yeşil çay, karaciğer kanseriyle bağlantılı kronik karaciğer hastalıklarına (CLD) karşı koruyucu bir etki gösterebilir. Çalışma, yeşil çayın içerdiği güçlü antioksidan EGCG (Epigallokateşin gallat) bileşiğinin, karaciğerdeki iltihaplanmayı ve yaşlanma kaynaklı bozulmaları tersine çevirebileceğini ortaya koyuyor.

YEŞİL ÇAY İLTİHAPLANMAYI VE YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR

Araştırma, hepatoselüler karsinom (HCC) tanısı almış ve viral olmayan kronik karaciğer hastalığı (CLD) olan hastalardan alınan sağlıklı karaciğer dokularını analiz etti. MMulti-omik (genetik ve metabolik) veriler kullanılarak yapılan analizlerde, bu bireylerde iltihaplanma ile yaşlanma kaynaklı metabolik düzensizliklerin, HCC gelişiminde önemli rol oynadığı ortaya kondu.

Araştırma ekibinden Dr. Hikaru Nakahara, “Bu bozulmuş yollar, hastalığın ilerleyişinde hedef alınabilecek yeni kimyasal süreçleri ve korunma yöntemlerini işaret ediyor” dedi. Çalışmada ayrıca, yeşil çayda bulunan EGCG’nin bu yolları yeniden dengeleyebileceği ve potansiyel koruyucu rol oynayabileceği belirtildi.

DÜZENLİ TÜKETİM ÖNERİLİYOR

2017 yılında yapılan başka bir çalışmada, düzenli yeşil çay tüketiminin karaciğer kanseri riskini anlamlı oranda azalttığı saptandı. Günde bir fincan yeşil çay içmenin bile, karaciğer kanseri riskinde %4 azalma sağladığına dair bulgular mevcut. EGCG’nin antioksidan etkileri sayesinde hücreleri serbest radikal hasarına karşı koruyabileceği düşünülüyor.

YÜKSEK TOZDA KULLANMAK RİSKLİ OLABİLİR

Araştırmacılar, yeşil çayın güvenli dozlarda fayda sağladığını ancak yüksek dozda alınan takviyelerin karaciğere zarar verebileceği konusunda uyarıyor. EGCG’nin yüksek konsantrasyonları bazı bireylerde mide rahatsızlığı, mide bulantısı ve karaciğer enzimi bozukluklarına yol açabiliyor. Ayrıca, yeşil çayın bazı ilaçlarla etkileşime girebileceği ve bu nedenle özellikle düzenli ilaç kullanan bireylerin doktor tavsiyesi alması gerektiği vurgulanıyor.

KARACİĞER KANSERİ NASIL ÖNLENİR?

En yaygın türü hepatoselüler karsinom (HCC) olan bu kanserin riskini azaltmak için:

  • Alkol tüketimini sınırlamak
  • Dengeli beslenmek
  • Aşırı kilodan kaçınmak
  • Hepatit B’ye karşı aşılanmak
  • Hepatit C takibini yaptırmak
  • Sigara içmemek
  • Düzenli egzersiz yapmak

gibi yaşam tarzı seçimleri büyük önem taşır.

(Sabah)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber