Gün Haber

Anadolu'dan geldiler Akdeniz'de hayat buldular

AKDENİZ Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Ata Tohumlarının Tanıtım Günü etkinliği düzenlendi. Serada ata tohumlarıyla, 9 çeşit ürün yetiştirildi.
ABONE OL
Abone Ol
Anadolu'dan geldiler Akdeniz'de hayat buldular
Haberler / Antalya
28 Kasım 2024 Perşembe 15:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama arazisinde, Ata Tohumlarının Tanıtım Günü etkinliği düzenledi. Etkinliğe Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Şükrü Özen, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü, Trabzon'un Arsin ilçesinde yaşayan ata tohumu gönüllüsü Fatih Çolak, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Ümit Mirza Çavuşoğlu, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

BİR ÜLKE İÇİN DÖRT STRATEJİK ÜRÜN VAR

Ata tohumlarının, üniversiteye yaklaşık 1 yıl önce geldiğini hatırlatan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Bu benim için çok kıymetli bir an. Bir ülkenin dört stratejik unsuru vardır. Tarım, ilaç, savunma sanayi ve su. Bizim, bu dördüne sahip çıkmamız gerekiyor. Burada gerçekleştirilen çalışma, bu değerlere sahip çıkmanın en güzel örneklerinden biri. Akdeniz Üniversitesi olarak güvenli, etik, ahlaklı ve ekolojik tarıma öncülük etmeliyiz. Ahlaklı tarım nasıl yapılır? Bunu anlatmamız gerekiyor. Buradaki en önemli rol de bize düşüyor" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE SEBZE VE MEYVE CENNETİ

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, "Bilindiği gibi en son fakültemizin satış yerinin açılışında Sümer Bey bize bir hediye vermişti. Ata tohumlarını bize Trabzon'dan sağlayan Fatih Çolak'tı. Kendi aracıyla bizleri kırmayarak buraya kadar geldiği için ben üniversitemiz adına fakültemiz adına kendisine tekrar teşekkür etmek istiyorum. Normalde, Türkiye dünyanın en büyük meyve ve sebze cennetlerinden birisi. Hemen hemen Türkiye ekolojik koşullarında biz her türlü meyve ve sebze üretebiliyoruz. Bu meyve ve sebzelerden bugün 9 tanesi de ata tohumu olarak seramızda üretildi. Bilindiği gibi dünyadaki birçok meyve ve sebzenin anavatanı ülkemiz. Bu 9 türden de karpuz belki de kavun ve bir de patlıcanın anavatanının Türkiye olduğunu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

GERÇEK KÜLTÜREL FARKINDALIK

Böyle bir çalışmaya vesile olduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü, "Hepimiz, çocukluğumuzdaki gıdaların kokusunu ve lezzetini özlüyoruz. Ata tohumlarıyla yapılan çalışmalar, gerçek milliyetçilik ve kültürel farkındalık örnekleridir. Benim müzikte yapmaya çalıştığım şey de tam olarak bu. Kültürel mirasımızı yaşatmak. Bu projeye destek olduğum için çok mutluyum" dedi. 1 yıl gibi kısa süre sürede ata tohumlarının olgunlaşarak meyve vermesinin kendisini şaşırttığını anlatan Sümer Ezgü, "Böyle değerli bir çalışmaya vesile olduğum için ben çok mutluyum. Üniversitemize ve Fatih'e çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

3 YILDA 70 BİNE YAKIN ATA TOHUMU DAĞITTI

Ata tohumu gönüllüsü Fatih Çolak, "Profesyonel olarak ata tohumu dağıtmaya başlayalı 3 yıl oldu. Şu anda, biz 70 bin sayısını geçtik. Yani 80 binlere dayandık. Bir kapasite dahilinde hareket etmek zorundayız. Bu kapasitemizi arttırabilsek talep bekleyenler esasında bu sayının çok daha fazlası. Dağıtımını tamamen sosyal medya üzerinden yapıyoruz. Burada görünenler kabak, kavun, karpuz, fasulye, mısır gibi çeşitler ama tabii ben çeşitlilik olarak neredeyse her şeyi yetiştiriyorum. Ispanağından tutun, soğanından tutun pırasasına kadar her şeyi bulundurmaya çalışıyorum. Ve ekimlerini yapıyorum" dedi. Ata tohumlarının sürdürülebilir tarım için önemine dikkati çeken Fatih Çolak, "Türkiye'de gerçekten yerli tohuma son zamanlarda verilen bir önem var. Yerli tohumların toplanıp, ıslah edilmesi gibi bu konuda çok umut verici sonuçları olan çalışmalar var. Devletimiz bu konuyla alakalı birçok çalışma yapıyor. Bu konuda gerçekten büyük bir aşamada yol kat ettik" dedi.

ANTALYA, (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber