Gün Haber

''Türkiyeli'' dayatması

Turgut Güngör
ABONE OL
Abone Ol
''Türkiyeli'' dayatması
Haberler / Türkiye
31 Mart 2025 Pazartesi 08:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bir süredir birileri, "Türkiyeli" diye bir kavramı ısrarla dillerine doladı. Varsa yoksa "Türkiyeli". Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk kez bu kadar adeta dayatılan bir kelime dile getiriliyor. Akademisyenler, gazeteciler, TV yorumcuları, kimi milletvekilleri fırsat buldukça Türk milleti, Türk halkı, Türk vatandaşı yerine "Türkiyeli" kelimesini kullanıyor. 

"Türkiyeli" ülkedeki farklı halkları anlatmak için kullanılıyormuş. Nerelisin sorusu Türkiyeliyim şeklinde yanıtlanabilir. Türk olduğunu anlatmak için Türkiyeli kelimesi yetersiz ve anlamsız kalır. Türklük bir ulusa ait olmayı anlatır. Türkler dil, kültür, gelenek, görenek birliğini temsil eder. Türklük aynı zamanda milliyetçiliği vurgular.

DEM İSTEYEBİLİR

Sınırlarımızdaki komşu 3 ülkede (Irak, Suriye, İran) Kürtlere bir devlet kurma projesinin 100 yıllık geçmişi var. ABD desteğiyle projenin ilk ayağı Irak'ta gerçekleşti. 10 yıldır Suriye'de yine ABD kontrolünde bir Kürt devletinin altyapısı oluşturuldu. Projenin İran ayağı için çalışmalar olduğu biliniyor.

Bölgede bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye'de Anayasa'nın bazı maddelerinin değiştirilmesi veya yeni bir anayasa yapılması konuşuluyor. Parlamento aritmetiği yeterli olduğunda anayasada değişiklik gündeme gelebilir. DEM partinin, olası bir Anayasa değişikliğinde "Türkiyeli" kelimesinin metinde yer almasını isteyeceği yüksek sesle dile getiriliyor. Demokratik haklar kılıfıyla böyle bir pazarlık olabilir. Kürt olduklarını vurgulayan bu kişilerin isteği ulus devlet niteliğine aykırıdır.

PAZARLIK OLUR

Meclis'teki diğer siyasi partiler bugün için "Türkiyeli" kelimesine karşı olsalar da bazı görüşmeler olacaktır. Türklük kavramının Anayasa değişikliği için gündeme gelmesi, Türkiyeli" kelimesinin pazarlık masasında olması ciddi bir sorundur. Siyasetçilerin bu tür bir değişikliği yapması durumunda Türk halkı/ Türk milleti 

"referandum" oylamasındaki kararıyla yanıt verecek güçtedir. Parti liderlerinin çekinmeden, korkusuzca, cesaretle "Türk halkı" demelerini beklemek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en doğal hakkıdır. Gelecek günlerde özgürce "Türk milleti" diyemeyen liderler tarihe gömülecektir.

ULUS DEVLET

Anayasamızda, Türk kelimesi anayasal bir kavram olarak kullanılıyor ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının adı kabul ediliyor. Anayasa'da ırk, dil, din ve mezhep farkı yer almıyor, Devlet ile vatandaşlık arasında kurulan hukuki bir bağ olarak değerlendiriliyor. 

Kimi zaman dile getirilen "anayasal vatandaşlık" veya "Türkiyelilik" kavramları, Türkiye Cumhuriyeti devletine yarar getirmez. Özellikle kürt politikacıların bu tür söylemleri, amacı bölücülük olan etnik ayrımcılık söylemidir. Türkiye Cumhuriyeti bir ulus devlettir. 

Atatürk her konuşmasında Türk milleti, Türk gençliği, Türk istikbalinin evladı diye hitap ediyordu. Anayasa'nın 66. maddesinde şöyle yazıyor: "Türkiye'de devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk'tür."

Türkiyeli dayatması kabul edilemez.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Gün Haber